Pe 6 iunie, la Liceul Pedagogic ”Anastasia Popescu” și apoi pe 11 iunie, la Librăria Sophia, s-a lansat volumul ”Școala creștin-ortodoxă – o perspectivă transdisciplinară pentru un management inovator”, semnată de doamna prof. dr. Monica Șerbănescu. Lucrarea de doctorat s-a născut în 30 de ani, timp în care, an de an, experiența pedagogică s-a îmbinat armonios cu studiul teologic.

”A fost o zi binecuvântată. Am avut bucuria și onoarea de a fi aproape nu doar de colege, colegi, eleve și elevi, precum și de minunați părinți, ci și de personalități din domeniul educației, al teologiei, al creatorilor de carte. Mulțumirile mele merg către Pr. Vasile Gordon, Prof. Mariana Dogaru, Horea Pastina, Laura Pascale Dorobantu, Marius Vasileanu, Anastasia Popescu, Mihaela Sandulescu.”, a spus, în prima zi a lansării, dna Monica Șerbănescu.

Și mai apoi: ”Pentru mine, Librăria Sophia este un loc privilegiat. Acela unde mă învăluie o tihnă pe care o transmit arareori spațiile culturale, îndeobște zumzăitoare și nestatornice. Poate învecinarea cu Facultatea de Teologie, poate apropierea de Biserica Sfânta Ecaterina, poate duhul cărților de pe rafturi, ori toate laolaltă oferă celui care pășește pragul librăriei Sophia Bucureşti – librărie & editură starea de nesaț duhovnicesc și, în același timp, sentimentul că se află la un liman care să îi aline setea. Nu am cuvinte de mulțumire pentru că mă lasă să pășesc înăuntru și nu singură, ci însoțită de un volum pe care îl purtam în inimă și care acum s-a înfiripat. Hristos a înviat! Recunoștință fiecăruia în parte și tuturor deopotrivă!”

În introducerea lucrării găsim aceste gânduri de recunoștință deosebită: ”Doresc să aduc mulțumiri îndrmătorului meu științific, părintele profesor Vasile Gordon, prin răbdarea, generozitatea și înțelepciunea căruia au devenit posibile atât lucrarea de față cât și, înainte de toate, fondarea însăși a modelului de școală supus analizei.”

Și iată și aprecierile părintelui profesor Vasile Gordon: ”O CARTE NĂSCUTĂ, NU FĂCUTĂ! Născută dintr-o îndelungată experiență didactică a distinsei profesoare Monica Șerbănescu și definitivată la cursurile doctorale din cadrul UBB Cluj-Napoca. O carte ce ilustrează, de fapt, rezultatele frumoase ale Liceului Ortodox „Anastasia Popescu” din București, în care dăruirea profesorilor de vocație se împletește în duh pedagogic-creștin cu râvna exemplară a elevilor. Sau, după cum mărturisește autoarea, „o alternativă educațională care poate înlesni modelarea unor personalități armonioase care să se poată raporta la societatea prezentă, dar, mai ales, viitoare, nu doar cu toate cunoștințele de care va fi nevoie, ci, mai cu seamă, purtând în inimi comoara credinței, a dragostei de Dumnezeu și de semeni, a respectului față de Neamul Românesc și de înaintași…” (pp. 11-12)”