Vineri, 31 ianuarie 2025, ora 12.00, în Sala Multimedia a Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu” din București (str. Zborului  nr. 7-9), scriitorul și criticul de artă Pavel Șușară lansează . „Cartea lui Iosif”, apărută la Editura Unicart, cu desenele lui Iosif Miron Sferlea ce vor fi prezentate într-o expoziție personală. Invitat special: Dalina Bădescu, pictor, critic și istoric de artă. Evenimentul,  un preambul inspirat la Ziua Cititului Împreună, este susținut de Muzeul de Artă Modernă și Contemporană „Pavel Șușară”. 

„Cartea lui Iosif” este o încântătoare năzdrăvănie de „om mare” care se știe copilări, fiindcă nu l-a dat uitării pe puștiul care a fost el însuși. Scrisă cu vioiciunea și verva firești la Pavel Șușară, povestea, în care băiețelul Iosif Miron pătrunde, fiind călăuzit de un personaj de basm – nu-l devoalăm aici – se derulează pe pagini alert construite din desenele eroului întâmplărilor. Designul și conceptul grafic îi aparțin mereu surprinzătoarei Dalina Bădescu și acompaniază impecabil cursul poveștii. Motto-ul acesteia încifrează-descifrează jocul de vorbe și imagini: „Pentru Iosif, o poveste/ Sau un vis din alte lumi,/ Fiindcă tot ce-a fost și este/ -I plin de taine și minuni.”

Volumul proaspăt ieșit de sub tipar va fi lansat prietenește de colegii de vârstă ai protagonistului, copiii claselor primare din Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu”, alături de care se va afla „descoperitoarea de comori”, Maria Cioată, artist plastic și profesoară de Arte vizuale. 

Pavel Șușară. Născut în localitatea Bănia, județul Caraș-Severin, în ziua de 29 decembrie 1952 (oficial 04 ianuarie 1953), din părinți țărani, de confesiune ortodoxă.

Debutează cu poezie în “Almanahul literar”, 1977, iar editorial în 1996, la Editura Crater, cu volumul de poeme “Regula Jocului”.

Colaborator permanent al postului de radio Europa Liberă, din 1993 și până la desființare și al României Literare, din 1993 până în 2010.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, secția poezie, al Uniunii Artiștilor Plasticii, secția de critică, expert în artă, atestat de Ministerul Culturii și evaluator ANEVAR. Este președintele Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România și, mai ales, posesorul unei irepresibile vocații a libertății și opozantul neobosit al oricărei forme de marxism/ totalitarism și al tuturor tendințelor de ideologizare a culturii și a artei.

Liceul Pedagogic Ortodox  „Anastasia Popescu”  dezvoltă programe care oferă copilului o evoluție personalizată și îl pregătesc să facă faţă schimbărilor rapide din societate, aducând totodată în atenția familiei și factorilor de răspundere valorile spirituale şi morale pe care le cultivă cu grijă și perseverență, astfel încât acestea să reprezinte repere majore în evoluția fiecăruia. Directorul general al Liceului, Monica  Șerbănescu, profesoară de limba franceză și de limba română, este absolventă a Universității bucureștene și doctorandă a Facultății de Teologie Ortodoxă – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Dragostea pentru tot ce înseamnă școală, pedagogie și implicare în formarea copiilor prin educație a condus la inițiative, ca cea de față, care susțin  demersuri culturale adresate copiilor și tinerilor.

În anul 1996 lua ființă Școala ”Anastasia Popescu – Mama Sica”, în cadrul Fundației Preasfânta Fecioară Maria, căreia, Vrednicului de Pomenire Patriarh Teoctist, i-a transmis acordul și Înalta  Binecuvântare, înainte de începerea primului an școlar.  Școala continua proiectul educațional demarat de Grădinița Arc-en-Ciel, înființată cu doi ani înainte (1994).

Datorită metodelor inovative în educaţie şi rezultatelor deosebit de bune obţinute de unitatea de învățământ aflată sub egida sa, Fundaţia Preasfânta Fecioară Maria a primit, în anul 2000, certificatul de instituţie asociată UNESCO.

Nivelul preprimar al școlii obține acreditarea prin OM 5648/14.11.2006, iar nivelurile primar și gimnazial, se acreditează prin OM 3618/19.06.2014.

Pentru nivelul de învățământ „liceal”, profilul „pedagogic”, calificarea profesională „învățător – educatoare”, s-a obținut autorizarea de funcționare provizorie, prin OMENCS Nr. 3490/28.03.2016.

Noul proiect a obținut Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în anul 2016.