Copiii în fața ecranelor. Cum îi protejăm?
Impactul ecranelor asupra copiilor a devenit o problemă care nu mai poate fi pusă la îndoială, dând naștere tot mai multor întrebări și îngrijorări în rândul părinților.
Ecranele oferă plăcere fără a ne solicita vreun efort și creează o puternică dependență. În consecință, părinții, nepregătiți să-și crească și să-și educe copiii într-o lume digitală, se simt adeseori dezorientați și caută sprijin din partea psihoterapeuților sau a cărților de specialitate.
După ce a lansat un semnal de alarmă pe Internet, prin realizarea unui video despre supraexpunerea copiilor la ecrane (430K vizualizări), dr. Ducanda și-a dorit, prin publicarea acestei cărți, să contribuie la conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă acest aspect.
Captându-le atenția, ecranele îi privează pe copii de interacțiunea umană și de descoperirea senzorială a lumii, indispensabilă pentru dezvoltarea creierului. Din fericire, tulburările asociate cu folosirea ecranelor sunt în mare parte reversibile, dacă sunt depistate și tratate la timp.
Între anii 2003 și 2017, dr. Anne-Lise Ducanda, specialistă în protecție maternală și infantilă, a făcut constatarea uluitoare că numărul copiilor cu probleme crescuse de aproape șapte ori în această perioadă – întârziere în dezvoltarea limbajului, agitație, toleranță scăzută la frustrare, stângăcie, dificultăți de comunicare, toate putând fi confundate cu tulburările din spectrul autist (TSA). Dr. Ducanda este membră fondatoare a COSE – Colectivul Supraexpunere la Ecrane.• Doctor în medicină la Universitatea Paris VI • Certificat universitar în Sănătatea și Dezvoltarea Copilului, Universitatea Paris VI • Formator a 650 de specialiști în etapa copilăriei mici, Montpellier • Coordonator al proiectului Prevenția în supraexpunerea copiilor la ecrane, Paris • Sute de conferințe pentru părinți și publicul larg, Franța • Membru al asociației SCREENPEACE: consilierea familiei pentru gestionarea uzului ecranelor • Membru în consiliul științific al asociației EPEE: Asociația pentru Educația în etapa copilăriei mici
- sursa: www.edituracorint.ro