Joi, 11 februarie 2021, ora 18:00, Liceul Pedagogic “Anastasia Popescu” din București (str. Zborului, nr.7-9) vă invită, în cadrul programului ”Educație prin Cultură”, la vernisajul expoziției ”Atelier 2021” semnată de Virgiliu Parghel. Invitat special: Doina Lavric-Parghel. Amfitrionul evenimentului este profesoara Monica Șerbănescu, directorul Liceului Pedagogic “Anastasia Popescu” din București. “Expoziţia este o retrospectivă pe care Virgil Parghel o gândeşte ca pe un demers didactic. În expoziţie îşi găsesc astfel locul un portret din anii de liceu, lucrări din studenţie, dar şi un tablou realizat anul trecut. Intenţia artistului este de a-i ajuta pe copiii care iubesc artele să vadă diverse etape din creaţia unui pictor contemporan, pe care îl pot cunoaşte astfel mai îndeaproape. Ca şi expoziţiile anterioare prezentate în liceul nostru şi Atelier 2021, expoziția pictorului Virgiliu Parghel, se înscrie în proiectul ambiţios al Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu” – Educație prin Cultură”, a declarat profesoara Monica Șerbănescu.
Pictorul Virgiliu Parghel s-a născut pe 2 mai 1954, la Iaşi. Este fiul lui Eugeniu și al Virginiei. Tatăl, subinginer silvicultor, a fost deţinut politic timp de trei ani şi moare la scurt timp după întoarcerea acasă, la doar 35 de ani. Lasă, însă, o amintire de neşters în memoria fiului, care îi dedică în anul 2013 expoziţia “Eugeniu, tatăl meu“. Mama era asistentă medicală şi avea preocupări artistice. Ea a fost cea care l-a încurajat şi l-a ajutat să-şi urmeze talentul şi să devină pictor. Virgiliu Parghel urmează Liceul de Muzică şi Arte Plastice Octav Băncilă din Iaşi (1969-1973), unde îi are profesori pe Liviu Suhar, Mihai Ispir, Nicolae Ghiligor. În perioada 1975-1979, urmează Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București, Secția Pictură, la clasa maestrului Corneliu Baba (asistenți – Marius Cilievici, Liviu Lăzărescu, Valeriu Boborelu). Este profesor de pictură în Suceava (1979-1990), asistent la Conservatorul de Muzică şi Arte Plastice ”George Enescu” din Iaşi (1990-1993), lector la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (1993-2006). Este doctorand în Arte Vizuale (”Lumina și culoarea în pictura de șevalet” – 2004-2006). Din anul 2006, este pictor liber-profesionist. Începând cu anul 1974 artistul are numeroase expoziţii personale şi de grup în țară și străinătate. Lucrările sale se regăsesc în colecții publice şi private: Muzeul de Artă Suceava, colecţii particulare din România: Bucureşti, Suceava, Bacău, Iaşi, Lăzarea, Târgovişte, Ploieşti; colecţii particulare din străinătate în: Germania (Beratzhaussen, Oldenburg, Berlin), Franţa (Paris), Belgia (Bruxelles), Austria (Viena), Suedia, Italia (Veneţia), Anglia (Londra), S.U.A., Canada. Virgiliu Parghel este autorul decoraţiei murale exterioare din incinta Bibliotecii Franceze din Bucureşti şi a decoraţiei interioare a sediului de birouri “Midocar Consulting S.A.”, Bucureşti. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Venită din Suceava în Bucureşti la îndemnul lui Grigore Leşe, Doina LAVRIC PARGHEL şi-a şlefuit continuu talentul, cu migală şi răbdare, până a ajuns să strălucească precum diamantul. După ce a scos discul Poveste din Bucovina, însoţit de un album grafic impresionant semnat Virgiliu Parghel, pictor şi grafician consacrat, lumea a aflat ce povestitoare neîntrecută este. De ce muzică tradițională și nu populară? Pentru că sunt amintiri de demult, unele de pe vremea când nu ajungea cu creştetul dincolo de tăblia mesei. „Las’, că nu pricepe!”, i se spunea de cei mai bătrâni, când era surprinsă prin preajmă şi nu se cădea, spuneau ei, să asculte. Dar pricepea tot. Iar ce nu pricepea rămânea în mintea ei şi căuta mai târziu înțelegere. Poveștile de atunci, trăirile de mai târziu și starea de A FI a lui Astăzi au fost aşternute în cântece. Dar nu în orice fel de cântece, ci în acelea vechi, ascunse în inimile bătrânilor care au ținut viu pământul românesc cu rugăciunile lor. Doina Lavric Parghel a adunat de prin satele pe care le-a bătut cu piciorul, ca profesoară de limba română, cântece pe care, în afară de ea, astăzi nu le mai știe nimeni. Simplu, direct, fără cuvinte mari. Doar ceea ce inima ei a simţit. De acolo de unde vine Doina Lavric Parghel toată lumea spunea povești, „la desfăcatul păpușoiului, la desfăcat grăunțele pentru moară, la moară, la scărmănat lâna, la scărmănat pene. Iarna, mai ales, aveai când povesti, că nopțile-s ca anii de lungi și ai timp și să lucri, și să stai la cuvânt. Obiceiul era ca ori să spui și tu o poveste, ori să zici: Bogdaprosti! Dumnezău să-ți răsplătească!”
Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” dezvoltă programe care oferă copilului o evoluţie personalizată și îl pregătesc să facă faţă schimbărilor rapide din societate, aducând totodată în atenția familiei și factorilor de răspundere valorile spirituale şi morale pe care le cultivă cu grijă și perseverență, astfel încât acestea să reprezinte repere majore în evoluția fiecăruia. Directorul general al Liceului, Monica Șerbănescu, profesoară de limba franceză și de limba română, este absolventă a Universității bucureștene și doctorandă a Facultății de Teologie Ortodoxă – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Dragostea pentru tot ce înseamnă școală, pedagogie și implicare în formarea copiilor prin educație a condus la inițiative, ca cea de față, care susțin demersuri culturale adresate copiilor și tinerilor.
În anul 1996 lua ființă Școala ”Anastasia Popescu – Mama Sica”, în cadrul Fundației Preasfânta Fecioară Maria, căreia, Vrednicului de Pomenire Patriarh Teoctist, i-a transmis acordul și Înalta Binecuvântare, înainte de începerea primului an școlar. Școala continua proiectul educațional demarat de Grădinița Arc-en-Ciel, înființată cu doi ani înainte (1994).
Datorită metodelor inovative în educaţie şi rezultatelor deosebit de bune obţinute de unitatea de învățământ aflată sub egida sa, Fundaţia Preasfânta Fecioară Maria a primit, în anul 2000, certificatul de instituţie asociată UNESCO.
Nivelul preprimar al școlii obține acreditarea prin OM 5648/14.11.2006, iar nivelurile primar și gimnazial, se acreditează prin OM 3618/19.06.2014.
Pentru nivelul de învățământ „liceal”, profilul „pedagogic”, calificarea profesională „învățător – educatoare”, s-a obținut autorizarea de funcționare provizorie, prin OMENCS Nr. 3490/28.03.2016.
Noul proiect a obținut Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în anul 2016.
- sursa: www.agentiadecarte.ro