– sursa: http://www.sfatulparintilor.ro
Toate familiile au discutii in contradictoriu. “Ciocniri” verbale despre cine trebuia sa scoata rufele din masina de spalat sau sa duca gunoiul sunt comune in cele mai multe cupluri. Problemele apar insa atunci cand unele conflicte se intensifica si pierzi controlul situatiei.
Nu toti copiii resimt imediat efectele negative ale unei discutii pe tonalitati “inalte” intre mami si tati, dar atunci cand acestea devin o regula sau unele dintre ele dureaza mult si par sa nu se mai termine niciodata, abia atunci apar efecte negative asupra sanatatii mentale si emotionale a copiilor –efecte ce nu tin cont de statutul social, economic sau cultural al familiei respective.
Adultii deseori detin controlul asupra conflictelor dintre ei; s-au mai certat, stiu ca aceste certuri nu duc la ceva prea devastator pentru ei; unii si-au format chiar un mod de trai din a se mai ciondani un pic si a-si elibera tensiunile de peste zi astfel. Dar, din pacate, multi omit sau chiar nu stiu ce inseamna aceste scene pentru sanatatea emotionala a copilului din preajma.
Iata in continuare principalele 5 efecte negative pe care scandalurile dintre parinti le au asupra copilului care asista la ele – de la cele mai mici la cele mai mari si serioase – conform specialistilor in psihologie de la tlchowstuffworks.com.
Efect negativ nr 1: Copilul poate sa nu stie sa se descurce intr-o situatie conflictuala
Poate fi in regula sa te mai ciondanesti ocazional in fata copilului pe subiecte minore ca miza. Pe cine pacalim? Nu traim intr-o lume perfecta. Cand ele apar, discutiile din familie pot fi o ocazie de a-i arata copilului cum se comunica si cum sa invete si el sa gestioneze un conflict verbal cu cineva. Poti fi un model pentru el folosind mai degraba argumente constructive decat distructive in timpul conflictului.
Arta de a avea opinii diferite de cineva consta in a incerca sa ramai calm, respectuos, sa gestionezi problema si sa iti sustii punctul de vedere chiar daca asta poate insemna sa iei pentru un timp distanta fata de cel cu care te certi, ca sa nu escaladeze emotiile intr-o cearta cumplita.
Cand va certati in fata copilului, neaparat sa va cereti scuze unul altuia la sfarsit si tot in fata lui sa va si impacati. Daca nu veti face asa, copilul nu va invata sa stapaneasca situatiile conflictuale din viata sa.
Efectul negativ nr 2: Copilul devine stresat si ingrijorat
Oamenii mari cred ca un copil nu are de ce sa fie stresat ca ei se cearta; in fond, nu e despre el, nu il priveste pe el si in foarte multe cazuri parintii certareti nici nu intentioneaza sa se desparta, deci sa afecteze viata copilului lor. Cu toate astea, cand parintii se cearta, mediul din familie devine toxic din punct de vedere emotional, iar pentru copii asta inseamna suparare si mult stress pe care ei nu stiu sa il recunoasca si sa il gestioneze. Mintea lor e plina de intrebari: ce se va intampla de data asta? Oare parintii ma mai iubesc? Oare parintii mei vor divorta? Cu mine ce se va intampla?
Conform unui studiu realizat de Kids Health, aproximativ 25{8e600fbb3eb8afd107c2920f7832ca0aa4a1366bc8e5c7c07db9ffe7f9febb67} dintre copiii chestionati au spus ca au devenit violenti cand s-au simtit stresati, coplesiti si suparati pe parinti: au lovit, au muscat sau s-au dat cu capul de ceva. Cand copiii sunt la varsta scolii, parintii si profesorii trebuie sa urmareasca diversi indicatori de interiorizare (de regula la fete) sau de agresivitate (deregula la baieti) ca semne ale tulburarilor lor cauzate de stresul din familie.
La copilul prescolar trebuie sa se identifice semnele de ingrijorare din sufletul lui urmarind daca face accese de istericale specifice acestei varste mai des decat ceilalti copii.
Cititi continuarea aici