Darurile de Crăciun!

sau

Să învățăm să dăruim!

Sărbătorile Crăciunului ne învață să dăruim, dar și să primim daruri, ne arată cum să fim mai buni, ne antrenează  să fim unii cu ceilalți, să experimentăm, de fiecare dată, ce înseamnă bucuria!

Crăciunul este „sărbătoarea darurilor”, a bucuriei. Darurile primite de Crăciun nu sunt valoroase doar ca utilitate în sine, ci sunt prețioase prin mesajul pe care îl aduc cu ele. Crăciunul este timpul când Pruncului Iisus i-au fost aduse daruri de către cei trei Magi veniți din Răsărit: aur, smirnă și tămâie.

Bucuria ce ne este adusă în această perioadă a anului este cel mai bine exprimată de către copii. Copiii sunt barometrul Bucuriei. Modul în care ei își exprimă această emoție este contagioasă.

Copiii înțeleg foarte bine mesajul Sărbătorilor de Crăciun. Or, mesajul este învățat, unde altundeva, dacă nu în familie? Familia este cea care îi arată și îl învață pe copil ce reprezintă tradiția, ce reprezintă Sărbătorile, cum să ne simțim bine împreună, care sunt semnificațiile gesturilor de atenție, tandrețe și respect pe care le facem, în mod deosebit, în această perioadă a anului.

Părinții, bunicii, rudele iubitoare și prietenii au un rol determinant în felul cum va percepe copilul un cadou, modul în care va alege, la rândul său darul pentru părinți, rude, profesori, colegi, prieteni. Valoarea de simbol trebuie apreciată, căldura care însoțește gestul dăruirii, precum și alegerea unui cadou care să se potrivească firii și gusturilor celui căruia îi este destinat.

Copilul va duce cu sine, în grupurile de prieteni și colegi unde se va afla, mai mare fiind, mesajul pe care l-a primit în familia lui, despre Sărbători, despre Spiritul Crăciunului, despre tradiții, despre cum și ce simțim și exprimăm în această perioadă. Este important să-l lăsăm pe copil și mai apoi pe adolescentul nostru să-și trăiască bucuros vârsta, să-l lăsăm să se mire și să se minuneze  de aceste momente din an, să aștepte, alături de ceilalți colegi de generație!

Ceea ce va experimenta copilul în familie va lua cu el și în grupurile cu care va interacționa, dar și în viața pe care și-o va construi. Va experimenta bucurie, bucurie va duce mai departe. Va experimenta tradiții, tradiții va duce mai departe.

Nu cu multe zile în urmă, vorbind cu un băiețel de nouă ani,  îmi povestea cu multă bucurie, dar și cu multă înțelepciune, cum așteaptă cu nerăbdare, Seara de Ajun, când familia lui, împreună cu prieteni apropiați se vor aduna la el acasă unde, ca în fiecare an, de când el își amintește, îl așteaptă pe Moșul și se bucură împreună de această tradiție.

Îmi spunea că el nu are o problemă cu cei ce nu cred în Moș Crăciun! Fiecare are dreptul, spunea el, să aștepte aceste Sărbători, așa cum dorește! Pentru el însă, Sărbătorile înseamnă mult, înseamnă să fie împreună cu cei apropiați lui, înseamnă o bucurie fără margini! Înseamnă să primească daruri de la Moșul, dar și să dăruiască! Acesta este, spunea el Spiritul Crăciunului!

Și, pentru că vorbeam despre a dărui, aceste Sărbători sunt un bun prilej pentru copiii liceului nostru să dăruiască, să aducă un strop de bucurie unor semeni mai puțin norocoși decât ei. An de an, copiii noștri pregătesc daruri pentru colegii lor necunoscuți din alte școli și grădinițe aflate în  zone sărace. O fac cu implicare, o fac cu dragoste, împreună cu părinții lor.

Totodată, copiii noștri, dăruiesc Colinde, și ele aducătoare de multă bucurie, la școală, la biserică, dar și propriilor lor familii.

Încet – încet, ei își construiesc o viață plină de bucurii, născute din tradiții, modele și valori! Această construcție va fi cu atât mai trainică, cu cât noi, adulții din jurul lor, îi vom însoți și îi vom sprijini!

Psih. Ileana Zărnescu

Psihoterapie cognitiv – comportamentală