Eveniment în cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare
Marți, 11 septembrie 2018, ora 15:00, la Liceul Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București (director: Mona Șerbănescu), în cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare (FCNC, 10-17 septembrie 2018), a avut loc primul eveniment prilejuit de ”Turneul CentenArt”, un program cultural, literar şi de educaţie culturală care pune în dialog personalități din Capitalele Centenare cu liceenii bucureşteni. Actrița și scriitoarea Ioana Crăciunescu și prozatorul Ioan Groșan au prezentat publicului licean discursuri poetice, literare și identitare. Coordonatorul și moderatorul ”Turneului CentenArt” este scriitorul Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al programului. ”Ne bucurăm să avem astăzi alături de noi personalități ale literaturii și ale filmului românesc: doamna Ioana Crăciunescu, domnul Ioan Groșan și domnul Dan Mircea Cipariu. În sală se află două prietene bune ale liceului nostru, doamna Ivona Boitan și doamna Mihaela Cristescu. Aici avem clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a. Avem în sală și doamnele profesoare care vor duce către final de an școlar elevii noștri de clasele a VIII-a, doamna profesoară de limba română Ana-Maria Duceac și doamna profesoară de matematică Daniela Corpaci. Și știința este alături de noi, doamna profesoară de biologie Elena Aniculoae. Acest eveniment este un bun debut de an școlar.”, a declarat în deschiderea evenimentului doamna director a Liceului Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu”, Mona Șerbănescu.
”Anul acesta, un juriu format din Cristian Teodorescu, Florin Iaru și cu mine a premiat, în cadrul concursului Cele mai frumoase povestiri ale adolescenților, și o adolescentă de clasa a VII-a de la acest liceu, Ana Cernea. Este o minune că acest liceu există, dincolo de faptul că au câștigat un titlu onorant de școală europeană și de faptul că fac performanță într-o lume care nu vizează de fiecare dată performanța, acești elevi au o seninătate de care eu m-am convins când am mers la Gradinița „Arc-en-Ciel” și am văzut acolo copii de 4,5,6 ani care nu făceau gălăgie și mi-am zis că nu se poate ca aici să fie o grădiniță. Mi-a plăcut această energie formidabilă care este de fapt viziunea absolut unică pe care doamna Mona Șerbănescu o are față de ideea de educație în România. În cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare am ales 4 unități de învățământ de elită bucureștene. Acestea sunt: Liceul Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu”, Școala Centrală, Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” și Colegiul Național ”Iulia Hasdeu”. Din aceste unități de elită ale învățământului bucureștean singura instituție privată este Liceul Pedagogic Orotodox ”Anastasia Popescu”. Întâlnirea noastră de astăzi are loc în cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare care este un eveniment inițiat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, condus de Ioan Cristescu, Teatrul de Comedie, condus de George Mihăiță și Teatrul Dramaturgilor Români, condus de Horia Gârbea. Dacă veți urmări pagina web a festivalului și AgențiadeCarte.ro, care este partenerul festivalului, veți afla informații la zi despre acest festival la care sunteți invitați cu toții. ”, a spus Dan Mircea Cipariu.
A urmat prezentarea celor doi invitați.
”Am invitat două personalități șarmante ale literaturii române. Ioana Crăciunescu este nu numai scriitoare ci și o actriță extraordinară. Dacă veți da o căutare pe google veți găsi filmografia ei. În ecranizarea romanului Ion al lui Liviu Rebreanu, Ioana a interpretat rolul Anei. Anul acesta cărțile ei au fost în topurile cititorilor cu cele două cărți apărute în 2017, ”Mon General”, Editura Tracus Arte, București, și ”Piața Chibrit”, Editura Charmides, Bistrița, 2017. Despre Ioan Groșan am să vă spun un lucru important, înainte de a debuta ca scriitor a fost profesor, aici în București. O carte de mare succes a lui este apărută la editura Polirom, în trei ediții succesive, ”Literatura ca viață”. El povestește acolo despre întâmplările lui ca profesor de limba și română în epoca lui Nicolae Ceaușescu. Ioan Groșan este socotit unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani și este multipremiat”, le-a spus Dan Mircea Cipariu celor prezenți la eveniment.
”Pentru noi scriitorii dumneavoastră sunteți viitorul cel mai apropiat, sunteți posteritatea noastră. Dacă n-ați fi dumneavoastră să ne citiți atunci n-am mai avea rost să scriem. Mă bucur că Dan Mircea Cipariu ne facilitează întâlnirile cu dumneavoastră. Să nu uitați niciodată de obiectul numit carte. În 10-20 de ani acest obiect va fi egal cu valoarea lui în aur. Să știți că 75{8e600fbb3eb8afd107c2920f7832ca0aa4a1366bc8e5c7c07db9ffe7f9febb67} dintre filme din România, din 1918 și până astăzi, sunt făcute după cărți. Chiar și eu am un film, după cartea Caravana cinematografică. Sigur că dorești ca filmul să fie cel puțin egal cu valoarea cărții, dar nu e mereu așa. Pledoaria mea este de a nu uita niciodată de obiectul numit carte. Cine are acasă o bibliotecă, fie ea cât de mică, este ca și cum ar avea în casă o comoară”, a declarat Ioan Groșan.
Ioana Crăciunescu: ”Dragii mei, vreau să vă spun că eu dacă nu mă întâlneam cu scriitori când aveam 16-17 ani nu aș fi avut niciodată curajul să public. Am avut norocul ca fiind în clasa a IX-a, a X-a să vină Nichita Stănescu la o întâlnire ca aceasta, să vină Ana Blandiana. Cărțile poartă toate trăirile celor care le-au scris, inclusiv a celor care le-au citit. O carte devine din ce în ce mai grea prin cei care o citesc, ea devine lingoul de aur pentru toate gândurile pe care cititorul le pune în acea carte pe care unul o răsfoiește, altul o citește de trei ori, altul o uită, altul o republică pentru că ea e dispărută. Cultura nu se poate face din sms-uri. Cultura are un drum mult mai greu. Trebuie să învățați să scrieți o scrisoare de dragoste, o scrisoare de adio, inclusiv o scrisoare de mulțumire. Trebuie să învățați să mânuiți gândul prin cuvânt, prin cuvântul scris.”
Invitații au povestit despre cum au început să scrie, de ce scriu literatură și au răpuns întrebărilor elevilor. Ioana Crăciunescu a citit din volumele ”Piața Chibrit”, Editura Charmides, Bistrița, 2017 și din „Mașinăria cu aburi”, Editura Eminescu, București, 1984. Ioan Groșan a citit din ”O sută de ani de zile la Porțile Orientului”, Editura Polirom, 2012.
Între 11-14 septembrie 2018, în cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare (FCNC, 10-17 septembrie 2018), are loc ”Turneul CentenArt”, un program cultural, literar şi de educaţie culturală care pune în dialog personalități din Capitalele Centenare cu liceenii bucureşteni.
Text & foto: Simona Ioniță
sursa: www.agentiadecarte.ro