Zilele Educației Creștin – Ortodoxe ne-au adus prilejul întâlnirii cu Lucia Hossu-Longin, realizatoarea tv care ține vie amintirea istoriei recente a românilor.
Evenimentul este pe larg prezentat pe site-ul Televiziunii Române:
”Emoţii pentru realizatoarea Lucia Hossu-Longin, care a fost vizitată pe 24 noiembrie de elevi ai Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, dornici să afle despre abuzurile din perioada comunistă, care au adus durere milioanelor de români.
De peste 30 de ani, de la debutul din 1991, „Memorialul Durerii” oferă românilor una dintre cele mai complexe şi documentate mărturii despre martirii care s-au opus comunismului, dar şi despre torţionarii lor. Seria documentară, care fusese gândită iniţial pentru şase episoade, numără astăzi peste 250 de ediţii semnate de scriitoarea şi realizatoarea Lucia Hossu-Longin, primul jurnalist din România care a scos la lumină ororile săvârşite de regimul comunist.
„Prin Memorialul Durerii am încercat să realizez un act de dreptate. Când a fost difuzat primul episod la TVR, telefonul suna încontinuu la televiziune, crezându-se că este un post pirat. Nimeni nu mai vorbise până atunci despre astfel de lucruri. A fost greu. De câte ori sunam un istoric, ca să ne sprijine, ni se spunea că nu poate şi că este specialist în epoca fierului, nu în istoria recentă. Dar cu timpul, au văzut că suntem serioşi şi cinstiţi şi au căpătat încredere în noi. Mulţi dintre cei care au suportat ororile comuniste au început să ne caute, să îşi spună povestea. Unul dintre ei a fost Tudor Greceanu, aviator militar de elită, al cărui destin este zguduitor… Au fost însă cei mai frumoşi ani şi cei mai frumoşi oameni pe care i-am cunoscut”, a spus Lucia Hossu-Longin.
Alături de realizatoarea Lucia Hossu-Longin şi de profesorii însoţitori, cei 25 de copii din clasele a VI-a şi a VII-a au urmărit şi au discutat un episod despre părintele Gheorghe Calciu, din care au aflat ce înseamnă puterea adevărului, a suferinţei, dar şi despre iertare, deoarece preotul nu a dorit niciodată să-şi vadă dosarul de la Securitate şi nici să menţioneze numele torţionarilor săi. Cel de-al doilea material din „Memorialul Durerii” l-a prezentat pe cardinalul Iuliu Hossu şi declaraţia pe care el a citit-o la adunarea Marii Uniri de la Alba Iulia.
Dintre eroii episoadelor „Memorialul Durerii”, copiii au mai aflat despre Ion Gavrilă Ogoranu, liderul partizanilor din Făgăraș, care sublinia: „Un popor nu trăiește numai cu pâine și salam, cu sau fără soia, ci și cu demnitate și onoare în lume”. Ion Gavrilă Ogoranu a fost partizanul cu cel mai voluminos dosar de urmărire la Securitate, 190 de volume.
A urmat o serie de întrebări, iar elevii au vrut să afle dacă se lucrează la noi episoade din „Memorialul Durerii”, dar şi cine a fost personalitatea pe care Lucia Hossu-Longin a apreciat-o deosebit de mult.
„Memorialul Durerii continuă cu o nouă serie, „Aşezări care s-au opus comunismului”, care au fost măcelărite. Au intrat cu tancurile ca la război. Mai sunt şi astăzi ideologi ai comunismului, dar să nu credeţi în ei. Voi aveţi astăzi tot ce îşi doreşte un tânăr. Aveţi libertate, mall-uri pline, vă puteţi alege profesiile sau să mergeţi în străinătate ca să urmaţi cursuri. Nu aţi avut, ca noi, o viaţă vitregită de anumite drepturi”, le-a răspuns realizatoarea TVR.
Depre personalitatea care a impresionat-o deosebit de mult, Lucia Hossu-Longin a punctat: „Pentru că am cunoscut-o foarte bine, am apreciat-o cel mai mult pe Elisabeta Rizea. Femeia aceasta a suferit foarte mult în beciurile Securităţii, dar a continuat să fie blândă şi copilăroasă.”
Impresionată de implicarea şi de întrebările care i-au fost adresate, Lucia Hossu-Longin a invitat doi dintre copiii prezenţi să participe la o filmare pentru un episod al „Memorialului Durerii”.
Achiziționat de Arhivele Hoover din Statele Unite şi de Biblioteca Congresului American, difuzat de Videoteca din Paris, locul unde sunt arhivate cele mai importante filme documentare din Europa, ca un film de colecție, „Memorialul Durerii” s-a bucurat de-a lungul timpului de sprijinul Televiziunii Române, singura televiziune din Europa de Est care a produs un demers publicistic consacrat personalităților emblematice ale detenției politice, din cei patruzeci și cinci de ani de comunism.
- sursa: http://tvr2.tvr.ro/