Elevii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București au depus vineri o ghirlandă de garoafe roșii pe umerii statuii lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Român. Este un gest devenit tradiție.

Anul acesta, ghirlanda a fot depusă cu o zi mai devreme decât de obicei: în ajunul Zilei Culturii Naționale.

„Am fost la întâlnirea anuală de 15 ianuarie, de la Ateneu. Ca de obicei, era acolo, ca de obicei ne-a așteptat, să îi spunem ce am mai făcut cu minunata limbă pe care ne-a lăsat-o, cu poeziile, cu articolele, cu noi, cu România. Copiilor le face bine această întâlnire, de aceea credem că și lui, fiindcă, de obicei, sentimentele sunt reciproce”, au transmis reprezentanții liceului pe pagina de Facebook a instituției.

„Gestul simbolic este preluat din filele volumului Fals tratat de manipulare scris de Ana Blandiana, căreia îi mulțumim pentru iubirea constantă față de tot ce înseamnă viitorul literaturii și tinerii cititori”, a precizat directoarea liceului, prof. Monica Șerbănescu.

Poeta Ana Blandiana povestește în volumul Fals tratat de manipulare (2013) că gestul câtorva scriitori de a depune flori pe umerii lui Eminescu la Ateneu era ca o gură de aer proaspăt în anii 1980, când luna ianuarie era marcată de aniversările cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu.

Statuia poetului din fața Ateneului Român este opera sculptorului Gheorghe Anghel.

Academia Română a inițiat stabilirea prin lege a Zilei Culturii Naționale. Legea a fost adoptată de Parlamentul României în 2010, stabilindu-se marcarea ei odată cu ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, în semn de omagiu pentru Poetul Național.

Ștefana Totorcea

  • articol preluat; sursa: www.basilica.ro